Trög Mage/Förstoppning
– Effektiv och naturlig kostbehandling av trög mage och förstoppning för alla åldrar

Hur hjälper Sunwic dig?

Sunwic är en naturlig produkt från guarplantans böna. Denna böna har i hundratals år används som basföda i bland annat Indien och Pakistan. Det pulver som framställs från bönans insida består av hela 85 % lösliga fibrer, fibrer som kan öka avföringens hastighet genom grovtarmen och göra avföringen mjukare genom att binda vatten. Detta har visats i många studier på barn, vuxna och äldre. Kostbehandlingen med Sunwic är skonsam och ger full effekt efter en till två veckor. Sunwic är inget läkemedel utan ett speciellt livsmedel med fantastiska egenskaper. Produkten går alldeles utmärkt att ta för både gravida och barn. Det är en helt naturlig produkt. Fibern har använts i hundratals år i Indien och Pakistan som en del av kosten. Som speciallivsmedel har den används i 28 år. Produkten är utan smak, lättlöslig och bildar inte gel. Den är fri från socker, sötningsmedel, gluten och laktos.

Ta Sunwic i samband med måltid. Pulvret löser sig lätt i varm och kall dryck. Det går även bra att blanda i maten, exempelvis gröt, yoghurt eller fil. Ej lämpligt att blanda i dryck som är kolsyrat.

Vad är mjölksyrebakterier och varför vill man ha fler?

Mjölksyrebakterier finns naturligt i vår tarm och i många nyttiga livsmedel exempelvis yoghurt och fil. Dessa bakterier kan alltså vara verksamma både i livsmedel och i vår tarm. Dessa nyttiga bakterier omvandlar kostfibrer, som vi äter, till olika nyttiga ämnen i vår tarm, exempelvis mjölksyra. Vi mår bra av dessa bakterier och vad de producerar för oss. Människor med IBS har ofta färre mjölksyrebakterier än friska människor. Ammande barn har väldigt mycket av dessa mjölksyrebakterier eftersom de får dessa bakterier från sin mamma från födseln och därför att modersmjölken innehåller otroligt mycket lösliga kostfibrer som är som mat för mjölksyrebakterierna.

Forskning på barn och ungdomar med förstoppning

I en studie på barn och ungdomar med trög mage- och förstoppningsbesvär, delades barnen in i två grupper. En grupp fick läkemedlet Laktulos och en grupp fick Sunwic varje dag i fyra veckor. Det var liknande förbättring i båda grupperna men föräldrarna sa att de upplevde att det var lättare att ge Sunwic till barnen och att laktulos gav fler biverkningar.

Orsaker till trög mage och förstoppning?

Trög mage och förstoppning orsakas av att avföringen stannar för länge i slutet av tarmen, den kallas grovtarmen eller kolon. När grovtarmen absorberar för mycket av vattnet i avföringen blir avföringen hård och torr. Utöver att det är besvärligt och ibland jättejobbigt och smärtsamt att gå på toaletten så kan människor känna sig uppblåsta och få magsmärtor på grund av dessa besvär.

Vem drabbas av trög mage och förstoppning och hur vanligt är det?

Ungefär var sjätte person lider av trög mage och förstoppning. Det drabbar människor i alla åldrar men oftare kvinnor än män. Här är en lista på orsaker till förstoppning;

 • Fiberfattig mat
 • Brist på fysisk aktivitet
 • Mediciner
 • Stora Förändringar i livet eller i dagsprogrammet
 • Att man inte går på toaletten när man känner att man behöver det
 • Neurologiska förändringar och rubbningar i ämnesomsättningen
 • Problem med mag-och tarmkanalen
 • Funktionella mag-och tarmbesvär
 • Graviditet
 • Människor som opererats

Vi rekommenderar starkt att du blir utredd av läkare om du har besvär av trög mage eller förstoppning under en längre tid. Fastän det kan vara pinsamt att tala med andra om dessa besvär så finns det hjälp att få och det är bra att tala med personal inom vården om det.

Hur kan jag göra för att må bättre?

Man försöker lösa besvär med förstoppning i följande ordning:

 1. Förändra den mat du äter och de tider du äter på. Exempelvis genom att äta bra med grönsaker, frukt och fiberrikt bröd och att äta på regelbundna tider. Tugga maten ordentligt. Ha som mål att äta tre huvudmål och tre mellanmål per dag. Sunwic innehåller 80 % lösliga fibrer och är därmed ett riktigt bra koncentrat av nyttiga fibrer.
 2. Regelbunden motion och livsstilsförändringar. Motion är jätteviktigt för att hålla magen igång. Se över din livssituation. Du kanske behöver byta arbete för att inte jäkta för mycket eller du kanske har för många aktiviteter per vecka.
 3. Laxermedel och mediciner.